Åbningsbalance ved skift af system

Læsetid: 1 min.
Sidst opdateret: 17/01/2024

Hvis du skifter fra et andet system, kan du enten vælge at importere alle finansposter fra dit gamle system - eller du kan bogføre en åbningsbalance, så alle tal overføres til Dynaccount, som du kan arbejde videre med.

Skifter du ved nyt regnskabsår, er det vigtigt alle tidligere regnskabsår er afsluttede, alle driftkonti er nulstillede, og det samlede resultat er flyttet ned i balancen. En åbningsbalance er nemlig som ordet antyder - en åbning kun af balancekonti i regnskabet. Hvis du dog skifter system midt i et regnkabsår skal driftkonti også inkluderes i åbningen. Men som udgangspunkt er der aldrig driftkonti i en åbningsbalance, da driftkonti ved åbningen af et nyt regnskabsår altid har saldo 0.

For at lave en åbningsbalance skal du bogføre et finansbilag med seneste saldo fra alle konti i kontoplanen fra dit gamle regnskabsprogram.

I eksemplet kan du se en meget forsimplet åbningsbalance. Når du har indtastet alle saldi korrekt, vil hjælperubrikken Balance give "0".

Bogføring af åbningsbalance i Dynaccount regnskabsprogram

Lagerstatus

Anvender du lagerstyring, er lagerstatus en del af åbningsbalancen. Lagerstatus modregnes finansposterne i åbningsbalancen, og for at alle tal stemmer til sidst, skal lagerstatus oprettes først.

Lagerstatus oprettes under "Lager > Lagerregulering" som "primo", hvor både antal, kostpris samt en vareforbrugskonto (driftkonto) angives som modkonto. Efter lagerstatus er bogført, skal lagerværdien i åbningsbalancen bogføres på vareforbrugskonto fra lagerstatus. Vareforbrugskonto går i 0 og på den måde bogføres lagerværdien fra åbningsbalancen på lagerkontoen.