Årsafslutning - hvad skal du huske?

Læsetid: 1 min.
Sidst opdateret: 08/05/2023

Når du er færdig med et regnskabsår, og det skal afsluttes - så er der nogle ting du skal huske, inden regnskabet sendes videre til revisoren. Jo bedre du har styr på regnskabet, jo mindre tid skal revisoren bruge - og du sparer penge.

Banken stemmer

Den vigtigste indikator for at regnskabet er retvisende, er at bankens saldo stemmer med regnskabets bankkonto. Hvis regnskabsårets afslutning er 31/12, skal bankkontoen i banken have samme saldo som regnskabets bankkonto 31/12. Hvis de ikke stemmer, skal alle posteringer gennemgås, så de kommer til at stemme.

Hvis du bruger bankafstemningen i Dynaccount, skal du bare åbne bankkontoen. Er alle posteringer på begge sider afstemte - så stemmer banken. Hvis der står en eller flere posteringer på en af siderne, så mangler de at blive bogført og afstemt.

Under bankmodulet har du også et analyseværktøj til rådighed, der fejlfinder hele banken på få sekunder, hvis banken ikke stemmer på statusdagen.

Korrekte momsangivelser

En anden vigtig ting, er om de korrekte momskoder er anvendt på posteringerne. Denne del tjekker du selvfølgelig ved hver momsafregning, men det er stadig god praksis at gennemgå dem en ekstra gang, inden du afslutter regnskabsåret. Det kan du gøre under "Rapport > Kontokort", hvor du kan gennemgå alle driftkonti og se om den korrekte momskode er anvendt på hver enkelt postering.

Alle kunder faktureret

Har du sikret dig, at alle kunder er faktureret, som vedrører regnskabsåret, der afsluttes?